Sprøde boller

Ingredienser

  • 1/4 havregryn
  • 1/4 fuldkornsmel (fx grahamsmel)
  • ½ durumhvedemel
  • 2½ dl vand (kold)
  • 2½ dl minimælk (kold)
  • 1 spsk olivenolie
  • ½ spsk jomfruer i det grønne
  • 1 pk gær (mindre kan gøre det, det skal bare hæve i længere tid)
  • 1 spsk salt
  1. Pisk gæren op i vand og mæl.
  2. Tilsæt salt, olie, havregryn og fuldkornsmel.
  3. Lad røremaskinen køre til det er blandet godt rund.
  4. Tilsæt durumhvedemel indtil dejen begynder at blive fast.
  5. Lad dejen røre i røremaskinen 20-30. Hvis ikke dejen begynder at slippe kanterne i røreskålen efter 20 min, så tilsæt lidt mere durumhvedemel.
  6. Læg et fugtigt viskestykke over røreskålen og lad det stå til dejen er hævet til dobbelt størrelse.
  7. Tænd ovnen på 220 gr.
  8. Slå dejen sammen og form ca. 16 boller. Tryk dem lidt flade og læg dem på bagepladerne.
  9. Læg et fugtigt viskestykke henover bollerne og lad dem hæve til dobbelt størrelse.
  10. Sæt bollerne i ovnen og bag i 10-12 minutter.
  11. Tag dem ud og lad dem køle af.

Tips

Hvis man bager bollerne ad 2 omgange så kan det godt være en god idé at lade det andet hold boller hæve et køligere sted end det første, da det andet hold boller har en tendens til at kollapse mens det første hold bager.

2 Replies to “Sprøde boller”

  1. Hvis man nu ikke er så hærdet udi bagning, så mangler man altså lidt flere informationer. 1/4 havregryn, 1/4 fuldkornsmel, 1/2 durummel – er det kilogram, liter eller hvad? Og hvad er jomfruer i det grønne for noget?

    1. Mja… godt spørgsmål 🙂 Jeg vejer aldrig af, men tilføjer altid mel efter “dagsformen” af melet – jeg har oplevet meget stor forskelle på bla. durumhvede. Der var en gang jeg prøvede en opskrift af på nogle durumboller ude på mit arbejde. Kørte lige efter opskriften og de blev fine. Skulle så også prøve da jeg kom hjem og der skulle jeg tilføje 20-25% mere durummel i forhold opskriften førend dejen blev god. Eneste forskel var at jeg hjemme brugte et andet mærke mel end på arbejdet.

      Så talene er mere en reminder til mig selv om mængdeforholdet i forhold til de forskellige meltyper.

      Men indtil da, vil jeg starte ud med 3-400 g durumhvede og tilføje havregryn og fuldkornsmel i lige store mængder indtil du har en god tyk grød. Lad røremaskinen røre dejen godt igennem – havren vil suge noget væske og efterhånden som durumhveden bliver æltet godt igennem suger den også en del. Hvis dejen efter 15 minutters æltning stadig føles for klistret så vil jeg tilsætte noget mere fuldkornsmel (finmalet) eller almindelig hvedemel indtil dejen er blød og slipper.

Leave a Reply